Gotowanie na parze odnosi w ostatnim czasie bardzo dużą popularność. Czy rzeczywiście warto w taki sposób przygotowywać posiłki? Znanych jest wiele zalet takich działań. A co z wadami? Czy gotowania na parze posiada jakieś wady?

Niewątpliwie należy w tym miejscu wspomnieć o wysokiej temperaturze jakiej poddawane są produkty żywnościowe. Szacuje się, że straty witamin są nawet dwukrotnie mniejsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania we wrzątku, jednakże co dzieje się z witaminami wrażliwymi na wysoką temperaturę? Jak się okazuje są one niszczone. Warto mieć to na uwadze w przypadku produktów, które można zjeść bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Można wtedy przy użyciu takich produktów przygotować np. pyszne surówki czy sałatki.

Czy gotowanie na parze posiada jeszcze jakieś negatywy?

W zależności od upodobań, dla pewnej grupy osób przygotowanie posiłku w taki sposób może być pozornie zbyt mało odżywcze, zbyt delikatne- po prostu niesmaczne. Warto jednak zapoznać się z zaletami, jakie posiada ten sposób przygotowania posiłku by wreszcie docenić walory smakowe oraz ich korzystny wpływ na zdrowie.

www.gotowanie-na-parze.pl

 

Dodaj komentarz