W sklepach nie brakuje różnorodnych płynów do picia. Warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować sok samodzielnie, na bazie naturalnych składników. Dzięki temu będziemy mieć pewność, ze nie będzie w nim sztucznych barwników, konserwantów, aromatów czy cukru, w co obfitują napoje kupione w sklepie.

W zależności od upodobań bądź też zapotrzebowania naszego organizmu możemy przygotować soki na bazie z pomarańczy, marchwi, jabłek czy wiśni.

Zarówno jabłka jak i marchew są bogate w błonnik. Ten składnik pokarmowy czyni wiele dobrego w organizmie człowieka, min. regulując pracę jelit oraz usuwając z niego toksyny a także pozbawiając go szkodliwego cholesterolu. Warto podkreślić, iż największa ilość błonnika w jabłku znajduje się w jego skórce. Z racji tego dobrze jest wykorzystywać owoc razem z nią.

Soki owocowo-warzywne dostarczają również szereg cennych witamin i składników mineralnych. Nie bark w nich witaminy C, która skutecznie poprawia odporność. Wiele z nich obfituje w witaminy z grupy B oraz w inne, równie cenne.

www.gotowanie-na-parze.pl

 

Dodaj komentarz