Białka są głównym elementem wszystkich tkanek tworzących ciało człowieka oraz związków biologicznie czynnych.Bardzo istotne jest dostarczanie białka w diecie.

Białko bowiem umożliwia rozwój organizmu, wzrost włosów, paznokci, gojenie się ran. Białka biorą również udział, poprzez układy enzymatyczne, w sterowaniu procesami przemiany materii. Białka uczestniczą także w procesach obronnych, czego dowodem jest produkcja przeciwciał. Ponadto białka poprzez hormony regulują ważne czynności życiowe takie jak choćby regulacja gospodarki węglowodanowej.

Do doskonałych źródeł białka należą mleko oraz jego przetwory, mięso. Nie można tu pominąć faktu, iż cennym źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej są jaja. Posiadają one jednak zasadniczą wadę- obfitują również w lipidy, w tym w cholesterol. Dużo białka posiadają również suszone nasiona roślin strączkowych a także orzechy.

Jakość białek zależy od ich strawności, która jest uzależniona od sposobu przygotowania posiłku oraz interakcji z innymi produktami.

www.gotowanie-na-parze.pl

 

Dodaj komentarz