Gotowane na parze jest sposobem propagowanym przez dietetyków i specjalistów do spraw żywienia. Warto zastanowić się nad jego zaletami, a nie tylko brnąć ślepo za trendami w jedzeniu.

Co zawdzięczamy takiemu przygotowaniu potraw?

Jak się okazuje korzystając z takiego sposobu przyrządzania posiłku zachowujemy w produktach spożywczych to, co najcenniejsze. Gdybyśmy w tradycyjny sposób zagotowali np. owoce czy warzywa, spowodowalibyśmy utratę cennych witamin i minerałów. Wiele bowiem z nich byłoby wypłukanych przez wodę.

Dietetycy podkreślają jeszcze inna zaletę gotowania na parze. Otóż dzięki niemu potrawy nie nasiąkają tłuszczem, jak by to miało miejsce podczas smażenia. Za sprawą tego, potrawa gotowana na parze zawiera mniej kalorii, a ponadto pozbawiona jest niezdrowych substancji powstających podczas smażenia na maśle czy na innych tłuszczach zwierzęcych.

Kolejna zaletą jest estetyka jaką zachowują potrawy przyrządzane w ten sposób. Ponadto warto wspomnieć o naturalnym smaku i zapachu, których nie tracą przygotowane na parze potrawy.

www.gotowanie-na-parze.pl

 

Dodaj komentarz